Първоначално публикувано от ne0
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
Към майсторите във форума
Collapse
X
-
и аз.коментара си го написах
http://www.facebook.com/VenturaGarage
Sotiris Rokkos: "Neno you gave me scary feelings I did not ever feel before in my 30 years experience of racing... you know..."
Comment
-
Първоначално публикувано от fiore Покажи съобщението затова се казва ноу хау. да ти го преведа ли от английски? и това че "..сме от малкото народи за които и т.н..." не знам къд е го прочете и по коя телевизия го гледа. и е по добре ако се дават съвети да се дават полезни а не да се изказва мнение за щяло и нещяло. човек не може да е компетентен по всички въпроси нали! по добре е да не се дава съвет отколкото да се даде лош такъв. на мен специално никой не ми е отказал да даде съвет когато съм го попитал. и лисан и бобо и много други.
Вярно. На мен не ми е работа, но като ме питат после тези какво правиха днес и аз трябва да обесня вместо тях.
П.С. Много добре ми е известно какво е ноу хау. Просто има неща които ги наричат Ноу Хау, а те не са, защото може да ги научиш дефакто от многоо места и много хора ги знаят. А едно нещо знаят ли го много хора, то не е Ноу Хау. Ноу Хауто е процедурно знание. Ако зададеш въпроса "как е направено?" отговора на въпроса не е Ноу Хау. Ноу Хау може да бъде отговора на въпросът "как се прави?". Всъщност и на този въпрос е оспорвано. Ноу хау-то може да бъде и технология позната на много хора. По скоро Ноу хауто е специфично знание или "интерелктуална собственост" която е тясно свързана със специфични действия за направата на продукт да речем.
Ноу Хау е това знаение, което не е общодостъпно за научаване.Last edited by oem; d.m.y г., 18:27.Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine
Comment
-
п.с. -то ти е много вярнонали знаеш че си ми слабост
Sotiris Rokkos: "Neno you gave me scary feelings I did not ever feel before in my 30 years experience of racing... you know..."
Comment
-
Първоначално публикувано от ne0 Покажи съобщениеи аз.коментара си го написах
Comment
-
Най полезната секция в този форум е купува - продава другото все повече заприличва на бозаджийница и става все по трудно да се отсее полезното от бля-бля.Alfa Romeo EX 155 1.8SS,147jtd,156TS,156jtd,
159 1.9 няколко. 2.4 няколко, Auto, ръчка - всичко
NEW 159 2.0 JTDm Black TI
Comment
-
Първоначално публикувано от radop Покажи съобщениеЖалко че написах това с чистото желание да споделя мнение и да помоля за помощ, то се превърна отново в заяждане. "Търсачка та търсачка", нали написах - "намираш нещо ако знаеш какво търсиш". Ако сте толкова заети, че да нямате време да отговаряте, защо въобще сте в този форум. Или явно не знаете значението на думата "форум" или не е модерна колкото "Ноу Хау". Както и да е - то или ше има FAQ или ше си продължи всичко по старому - "има търсачка бе олигофрен" и така нататък. И ако четете внимателно господа - точно тва имам в предвид - а именно: "не ходете в сервиз за едно болче" така че не ме съветвайте с фрази от сорта на "седи си на гъза, момче, и си карай колата в сервиза". Защото драги господа, вашите знания не трябва да са табу за нас. Тва е скромната идея на малката дума "форум"!
Comment
-
Първоначално публикувано от ne0 Покажи съобщениети какво работиш?
Comment
-
Първоначално публикувано от radop Покажи съобщениеЗдравейте,
Имам голяма молба:
Не ме разбирайте погрешно, не желая да обиждам никого, но искам да си кажа мнението относно майсторите в този форум. Все си мислех че този форум е направен с цел да ни спести некой и друг строшен накрайник, болт, щипки, брутални надирания на таблата, нескопосаните лъжи на псевдомайсторите по сервизите, които те карат заради един накрайник, да смениш всичко по окачването (сред постовете има много такива случаи). В този ред на мисли все се надявах и очаквах, на подобни елементарни както се оказва проблеми, Майсторите с главно "М" от форума да реагират подобаващо и да дават нужните съвети, които да ни предпазят от предстоящо, набутване, прее....не, ако щете и да ни спестят времето през което ще се влачим по сервизите, за нещо елементарно. Какво е обаче учудването ми след като вече близо година редовно чета постовете тука, постове, които са зов за помощ от наша страна, страната на обикновените "ползватели на мпс-та". И какво забелязвам... В по-старите, които са от преди години, имена като Б..о, например участват активно с отговори и съвети, помагщи на търсещите помощ. След това Б..о си прави сервиз и внезапно преустановява "полезните отговори". Няма лошо - човека си вади хляба, ама все пак има и неща, които ни свързват в този форум и те не са "в кой сервиз да отидем". Няма нужда например при проблем с паленето и "codekey error" бате Б..о да казва днес не мога, утре не мога, ела остави колата?!?!, може да стане за ден а може и за седмици?!?!? при условие, че може просто да каже развий 3 болта, опъни един кабел и ако не стане ела да го мислиме (Новачев е пич!). Оф, много се забравят хората! И Жан-рециклето и той се забрави, за рециклиране на шарнир - 60лв/бр, на ТУ момчетата взимат 18, на зологическата 20-25 - къде отиваш Жан, едва ли не?!?!? Абе кво ви става бе, Майстори, тва е като форума на юристите станало вече, там човек пита нещо от сорта на кви документи ми трябват за тва и те викат, тук отговори не даваме, елате на място (да ви вземем 20лв - скрит текст). Ми за какво е тоя форум тогава - за реклама или за взаимопомощ? Колко от обикновените ползватели тука са получили напоследък ценен съвет от форума, различен от: Иди при Бобо, Иди при Лисан, Иди при еди кой си. Хубаво де, да отида, ама за едно болче, някак ...Иначе са добри майсторите, не казвам, че не са. Ама добър е и пича дето го ползвам аз, ама идеята е да не се разкарвам до него за едно болче, не разбирате ли?!?! Едно време отговаряхте. Така знаех, като начинаещ алфист още, че като ми светна датчика за изгоряла крушка на таблото, първото, което трябва да проверя е светлиниите на фаровете, а след това тези на задния номер, които горят на поразия. Ето виждате ли колко е лесно. Вместо да се шашкам, от сорта на "кво е тва баси", да ходя по некви сервизи, там помежду другото и диагностика да ми направят и антифриза да ми долеят и кво ли не още - не мерси. За една лампичка, нали някак си...Па и не забравяйте че тука има хора от провинцията, които не могат така лесно да се докопат до вас Господа Светила. Затова ви моля, искрено ви моля, спомнете си какво е това форум, човечност и идеята да се чувстваш част от нещо, голямо, което е манията Алфа. Защото заради такива като вас, някои от нас сменят марката, отчаяни и погребани. Аз засега още стискам. Ама утре ше дойдете при мене с проблем с компютъра, и аз ше ви одрусам колкото за нов, а "Х" ше ви одруса за ВиК-то у вас и така нататък, докато всички забравим какво е това съпричастност и толерантност и започнем да се клатиме един друг. Печелете, но с мярка, не бързайте да се присмивате на новите и незнаещите и нека не всеки път отговора да е "опитай с търсачката", защото, за да намериш, трябва да знаеш какво търсиш, а за да разбереш какво търсиш помагате именно вие, Г-да Майстори.
Благодаря ви, за помощта до сега и ви моля наистина да не се сърдите, и занапред да започнете да помагате повече, така, както правихте едно време, в началото на този форум, когато носехте Алфа в сърцата си.
Аз често следя най-разностранни форуми на Алфа Ромео и др.в най-различни европейски страни-ами да си кажа честно - Тук всеки "Съфорумник" ще направи всичко ,за да ти отговори подробно на въпросите ти..даже и снимки ще ти прати.И оставаш с впечатлението че тези хора са много приятелски настроени и мили към всеки един"новобранец" или "заек".Може да повтарят едно и също хиляди пъти,ама... така си създават приятелство с новаците!И такива ..."Общи теми"пълнещи се ежедневно с почти безсмислени неща са сведени до минимум,или почти няма!има чат-ове,което е по-разумно според мен!
Но така сме си ние българите-не така дружелюбни,почти неучтиви,адски изнервени и озлобени егоисти до N-та степен!Сорри ама факт е!
п.С.Никой не искам да засягам!Ако някой се чувства засегнат,нека да помисли малко обективно,да погледне хората,които го заобикалят в ежедневието,условията и много други"потвърждаващи"факториТова, което отличава човека от животното е алкохолът! Животните не поркат!
Comment
-
Хубо, аз реших да ви обърна малко внимание, като не Ви кефи форума който са създали въпросните хора "майсторите", здраве Ви.
Еньо, Бобо, ВГЗ, Боби 33, Сашо, Жорко, Живко, Мъри, Гиги, Киро, Петко, Григор, Павлин, Ицо, Братчеда Румен, Венци, Тони дори и Калата пишат по форума само че там където трябва и не е писано нищо че на им е писнало да се повтарят. Повярвайте много добре познавам въпросните хора и работим заедно всекидневно. За класиките не говоря но раздела си говори сам по себе си. На шест е.
Нали се сещаш че ми е тъпо да пиша на човек дали има смисъл да си слага кулер за алфа 145 боксер
На лични съм отговарял/помагал както и по телефон на безброй хора ако ти е скъпо 30ст по гсм си е твой проблем
Comment
-
Първоначално публикувано от ne0 Покажи съобщениеХубо, аз реших да ви обърна малко внимание, като не Ви кефи форума който са създали въпросните хора "майсторите", здраве Ви.
Еньо, Бобо, ВГЗ, Боби 33, Сашо, Жорко, Живко, Мъри, Гиги, Киро, Петко, Григор, Павлин, Ицо, Братчеда Румен, Венци, Тони дори и Калата пишат по форума само че там където трябва и не е писано нищо че на им е писнало да се повтарят. Повярвайте много добре познавам въпросните хора и работим заедно всекидневно. За класиките не говоря но раздела си говори сам по себе си. На шест е.
Нали се сещаш че ми е тъпо да пиша на човек дали има смисъл да си слага кулер за алфа 145 боксер
На лични съм отговарял/помагал както и по телефон на безброй хора ако ти е скъпо 30ст по гсм си е твой проблемтогава!Нали не е лошо?
Това, което отличава човека от животното е алкохолът! Животните не поркат!
Comment
-
А това за общите теми е защото сме приятели с много хора в този форум и се забавляваме, всичките ни роднини и приятели карат алфи, пред вкъщи има шест и т.н.....
Comment
-
Значи въпреки че споделям голяма част от казаното от автора на темата, мисля че просто няма как да го приема за правилно, или ненормално......
Някой си спрял да пише тука, вече не давал ценни съвети, и от това интелектуалното ниво на форума страдало......ми че това си е въпрос на личен избор.....въпреки че не бих отишъл повече при един от споменатите трима майстори в форума, не заради качествата му на такъв, а заради отношението му, то това не значи че ако аз имах неговото ноухау, терен и възможности, и аз нямаше да отворя едно сервизче от сорта, и да стана меркантилен....би трябвало да съм луд да не го направя......особенно ако от това печеля добре.....на някой може да не им харесва, но това е нещо нормално......всеки тук не може да очаква че кой да е майстор трябва да отговаря веднага на кой да е проблем на кой да е юзър.......така ще закърнее любознателноста на редовия фен, и той няма да има възможноста да стига до точните решения и диагнози възоснова на собствените си грешки......когато толкова много искате да нямате проблеми, търсете инфо, четете, експериментираите, лежте по, над, зад колата, поизцапаите се малко, опитайте се да научите кое как става, пуснете тема, пуснете втора, теглете една майна мисленно на всеки който ви прати да ползвате търсачката, и намерете начин да стигнете сами до решението.......може да напишете маса глупости докато дискутирате проблема, може тука 90% от аудиторията да ви се изсмее ако пишете глупости или питате за такива, но това ще говори зле за тях, щото те явно ще са забравили че не са се родили научени, и рано или късно това ще им се напомни по някакъв друг начин......аз не мисля да карам друга кола освен италианска, прекарвам всяка свободна вечер в която нямам какво да правя нагъзен над капака, може нищо да не е за ремонт, но аз ще го разглобя, ще го видя оттук, ще го видя оттам, и ще знам една идея повече за него....една вечер това, друга вечер друго, мен не ме мързи да пиша това което съм правил или опитал, не пращам никой към търсачката, и не ми пука дали някой ще приеме за глупости това което пиша, или казвам за това което съм правил......ако някой има друго мнение аз ще пробвам и неговото, и ако съм сгафил няма да имам притеснения да го напиша, все пак така ще роди истината, и другите ще знаят....естествено ако имат желание да го научат.....
Има доста неща тук в тоя форум който не ми харесват, има други който са много по добре от други форуми, но може би не се схваща момента че тук форума е по желание, никой не насилва кой да е за участие и дебати, с 2 думи, на който не му харесва да ходи другаде....не звучи приятно, но все пак това е положението, и всеки трябва да се съобразява с това......"Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTRF=M x A - Исак Нютон - amateur.....
Comment
-
форумът е една говорилня, каквото искаш казваш. абсолютно подкрепям нео за повтарянето. разберете че форумът се задръства точно от това че на всеки му е по лесно вместо да пусне търсачката да види дали няма вече обсъждан неговия проблем и ако не намери да пусне тема и питане, да пусне нова тема. има неща коит са обсъждани по десетки и стотици пъти. на които и да е човек ще му писне да повтаря едно и също. ако якой не вярва да се намисли нещо и да го пусне в търсачката за да види колко еднакви питания и теми ще му излязат. е проблема си е същият, причините са си същите- трябва ли пак да се пише едно и също.
Не можем да виним и модераторите че не винаги събират всичко в една тема или да прехвърлят мнения , защото това се прави на абсолютно доброволни начала. Пак ще ви повторя че аз лично съм получавал доста съвети по телефон или на лични, и никога не ми е отказано или казано "ела в моя сервиз и ще ти го оправим", напротив чувал съм " направи това и това и ако не се справиш ще ти помогнем"- няма да цитирам имена защото те са многократно цитирани в този форум. колегата Ферарист, ще ви каже например колко време говорих с него по телефона за моя сметка и муказвах каквото знам ,когато си купуваше колата. други също.
знаете че пишех по темите за селеспийда , защотто отдавна карам такава кола и знам какви проблеми създава и на какво се дълчат част от тях. е честно да ви кажа не м е приятно да повтарям все едно и също и да споря с хора които никога през живота си не са виждали такова нещо но са компетентни.
Колега ОЕМ ,прекрасно знаеш че голяма част от знанията не са обществено достояние, а доста от хората които се занимават с ремонт са достигнали до тях с труд , знания. Има неща които те са открили сами и е нормално тези неща да си ги пазят. това си е ноу хау, дори да няма документ за това. защото не може ако аз съм намерил начин да оправя нещо с цената на много усилия и труд и хората идват при мен защото го правя , да ти споделя на теб и ти да станеш изведнъж супер компетентен по въпроса и едва ли не да обявиш че ти си го открил и аз съм го откраднал от теб. нормално е да застанеш на страната на тези които искат да получат готови решения. Свидетели сме как първият пуснат въпрос от теб беше "откъде се източва маслото на 156 1,8" ( тогава мислех че си правиш майтап), а вече си компетентен по почти всичко от питане. Занаят се краде, не се дава. така е било винаги и така ще бъде. затова има и неща наречени промишлен шпионаж и подобни.
Ще завърша там където почнах- форумът е говорилня и ние сме тук защото сме съмишленици и влюбени в марката ALFA ROMEO(поне част от нас са такива) Обикновенно имаме по няколко такива и ни е приятно да си говорим за тяхГипотеза о боге дает ни с чем не сравнимую возможность абсолютно все понять, абсолютно ничего не узнавая
sprint tropheo
155/1.8
156/2.0 Selespeed
Comment
Comment